Dragi iubitoare de frumusețe,

Pielea, acest incredibil organ viu care ne învelește corpul, este mai mult decât o simplă barieră fizică. Este un univers complex, reflectând atât sănătatea internă, cât și influențele externe. Fiecare tip de ten are propriile sale caracteristici și necesită o îngrijire specifică. Înțelegerea tipului de piele este primul pas în alegerea celor mai potrivite produse și tratamente. Iată cum puteți determina tipul de ten și cum să îl îngrijiți în mod corespunzător.

Cum Îți Poți Determina Tipul de Ten

 1. Testul simplu: Dimineața, înainte de a aplica orice produs pe față, folosiți o bucată de hârtie țesută și apăsați-o pe diferite părți ale feței. Dacă hârtia devine grasă în zona T (frunte, nas, bărbie), probabil aveți ten mixt sau gras. Dacă nu rămâne ulei, este posibil să aveți ten normal sau uscat.
 2. Observații pe parcursul zilei: Urmăriți cum se comportă pielea pe parcursul unei zile. Senzația de strângere indică uscăciune, în timp ce luciul excesiv sugerează un tip de piele grasă.

Caracteristici și Îngrijire pentru Fiecare Tip de Piele

Ten Normal: Acest tip de ten este bine echilibrat, nici prea uscat, nici prea gras. Este idealul către care tindem, dar este destul de rar în forma sa pură.

Ten Uscat: Se caracterizează prin lipsa de umiditate. Poate fi predispus la mâncărimi și iritații. O îngrijire blândă și hidratantă este esențială.

 • Îngrijire: Prioritizați produsele bogate în emolienți și umectanți (ex. glicerină, acid hialuronic). Evitați săpunurile aspre și folosiți creme bogate.
 • Produse recomandate: Cremele Gold Dermoactive și uleiul prețios, 100% natural.

Ten Gras: Luciu vizibil, pori măriți, predispus la acnee. Aceasta produce exces de sebum, dând un aspect lucios și contribuind la apariția acneei. Curățarea profundă și controlul sebumului sunt cruciale.

 • Îngrijire: Alegeți curățători blânzi, folosiți tonere și seruri care reglează producția de sebum. Evitați produsele grele și uleioase.
 • Produse recomandate: Serurile din gama Gold Dermoactive și toate produsele Endorphin Active. Acestea au o textură ușoară, ce se absoarbe imediat, lăsând pielea luminoasă.

Text Mixt: O combinație între zone uscate și zone grase, adesea cu T-zone (frunte, nas, bărbie) grasă și obraji uscați. Necesită o abordare echilibrată în îngrijire.

 • Îngrijire: Aplicați produse diferite pe zonele respective. Folosiți hidratante ușoare și produse echilibrante.
 • Produse recomandate: Toate produsele Endorphin Active, serurile Gold Dermoactive pe tot tenul, iar creme, pe zonele uscate.

Ten Sensibil: Reacționează ușor la produse și factori externi. Ușor iritabil, necesită produse specifice, fără alergeni sau iritanți.

 • Îngrijire: Evitați parabeni, alcool, parfumuri și alte iritanți. Optați pentru produse hipoalergenice și testate dermatologic.

Sfaturi Suplimentare

 • Exfolierea: Alegeți exfolianți blânzi, potriviți pentru tipul tău de piele.
 • Masca: Folosiți măști adaptate nevoilor pielii tale (hidratare, purificare, calmare).
 • Consult profesionist: Dacă aveți îndoieli sau probleme persistente, un dermatolog vă poate oferi sfaturi personalizate.

Pielea este reflexia stilului nostru de viață și a sănătății noastre interne. Îngrijind-o cu înțelegere și atenție, ne îmbunătățim nu doar aspectul, ci și starea de bine.

Cu drag și grijă, biolog Adriana Goleanu.