Sănătatea pielii noastre este cheia bunăstării noastre generale.

Pielea este principala barieră între organism și exterior, iar atunci când este într-o stare integră, bună, hidratată și netedă, ajută la reglarea temperaturii corpului și lucrează din greu pentru a ne proteja organismul de factorii de stres externi, de mediu. În general factorii interni, care perturbă homeostazia pielii, nu pot fi influențați, însă cei mai mulți factori de stres externi pot fi evitați pentru a menține o barieră cutanată integră.

Expunerea la lumina solară dă o stare de bine, însă radiațiile UV, grăbesc procesul de îmbătrânire, cresc riscul de apariție a cancerului de piele, provoacă alergii solare, pete pigmentare sau hiperpigmentări numite melasmă. Nici temperaturile foarte scăzute nu sunt benefice pielii. În condiții de frig, pielea reacționează prin constricția vaselor de sânge pentru a împiedica corpul să piardă căldură. Temperaturile reci susținute, reduc secreția glandelor sebacee și provoacă uscarea excesivă a pielii, care se deshidratează și devine hipersensibilă.

Produsele zilnice de îngrijire aplicate pe piele, pot să echilibreze bariera cutanată protectivă sau din contră, pot agrava condițiile preexistente sau chiar să declanșeze o erupție cutanată. Pielea este în mod natural ușor acidă, cu un pH cuprins între 4,7 și 5,75. Produsele de curățare agresive și produsele hidratante cu un pH alcalin suprasolicită capacitatea naturală de neutralizare a pielii, deteriorează structura celulară și afectează funcția de barieră a stratului extern al epidermei. Pielea sensibilă (caracterizată printr-o barieră de protecție slăbită) și pielea hipersensibilă (care are în plus fibre nervoase hiperactive) sunt ambele deosebit de predispuse la efectele de uscare și dăunătoare ale produselor dure.

De asemenea, spălatul prea frecvent, dușul îndelungat și cu apă prea fierbinte duc la pierderea factorilor naturali de hidratare a pielii (cunoscuți sub numele de NMF) și a lipidelor de la suprafață. Pielea se usucă și devine aspră.

În plus, stilul de viată poate influența calitatea pielii. De exemplu, fumatul dăunează radicalilor liberi, îngustează vasele mici de sânge ale pielii, scade fluxul sanguin, epuizează pielea de oxigen și substanțe nutritive, cum ar fi vitamina A, astfel favorizează apariția ridurilor și face pielea să pară mai în vârstă.

Sănătatea noastră generală, alegerea stilului de viață pe care dorim să îl avem și factorii externi, determină sănătatea pielii noastre. Îngrijirea atentă a pielii o poate proteja și o poate păstra tânără mai mult timp.

Mihaela Șomlea

Medic specialist- Dermatologie