Englezii o numesc ….. Age Management. Pentru cei care sunt încă tineri spunem doar atât: tinerețea durează veșnic!

Pentru cei care nu mai sunt foarte tineri, o sa-i asiguram ca singurul lucru care vine fără nici un efort este îmbătrânirea. Probabil mulți dintre noi visăm cum ar fi sa mâncam un anume aliment care sa ne garanteze tinerețea veșnică. Se pare că cercetarea in domeniul anti agging ne va da niște răspunsuri foarte curând, întrucât investiția și interesul in acest domeniu primează in favoarea combaterii altor maladii. Specialiștii in nutriția anti-aging din Europa şi Statele Unite au făcut un clasament si au stabilit topul a trei zone in care alimentația joaca un rol foarte important in combaterea efectelor îmbătrânirii. Aceste regiuni numite „zone albastre” sunt: Sardinia,  Okinawa si Loma Linda. Conform studiilor, s-a stabilit ca locuitorii din aceste zone se hrănesc sănătos, au gene rezistente si sunt implicați activ in diverse interacțiuni sociale. In acest context, trebuie sa abordam combaterea efectelor îmbătrânirii într-o maniera  integrativa întrucât  organismul  uman trebuie privit ca un tot unitar fără a mai separa componenta organica de cea psihica.

Ce înseamnă Age Management? Nimic mai simplu, in limba engleza acest lucru înseamnă „managementul vârstei”. Datorită importanței sale pe care nimeni nu poate sa o conteste, acest lucru face astăzi obiectul unei specialități medicale noi care se ocupă de probleme precum încetinirea procesului natural de îmbătrânire a corpului, cu scopul de a prelungi durata de viată obișnuită dar si de îmbunătățirea calității vieții. O adevărată provocare, nu este așa?  In continuare am sa vorbesc succint despre cele doua teorii care stau la baza terapiilor anti-aging.

Sa începem cu  teoria radicalilor liberi. In timpul proceselor metabolice ce au loc zilnic in corpul nostru se eliberează radicali liberi care, prin acumulare, determină oboseală, destrucții celulare, sarcini in plus greu de administrat care determină apariția fenomenului de îmbătrânire a organismului. Vestea bună este că  există analize care pot identifica vârsta țesuturilor si vârsta uzurii metabolice  prin determinarea gradului de stres funcțional  pe anumite organe. Există de asemenea și  multe diete ieșite ca ciupercile după ploaie care promit o întinerire peste noapte însă, eu recomand o dietă bazată  pe evaluări specifice a tabloului enzimatic digestiv.

Terapia anti aging pune accentul pe folosirea unei diete adecvate care să contracareze efectul acestor radicali liberi. Cea mai utilizată de nutriționiștii din Occident este Dieta Okinawa care are la baza consumul de legume, pește gras (sardine și ton), alge marine, produse de soia, cereale întregi si ceai verde.  De asemenea, în alimentația locuitorilor din Sardinia  nu lipsesc : fasole fava, pâine de grâu integrală nedospită, brânză de oi hrănite cu iarbă bogată în acizi grași Omega 3 si vinul roșu bogat în polifenoli.

O alta teorie este cea a restricției calorice. Aceasta metoda presupune de asemenea calcule specifice ale ratei metabolice fiind necesară adaptarea la stilul de viată al fiecărei persoane precum si evaluări și adaptări periodice in funcție de rezultatele obținute.

Mai departe am sa va prezint câteva alimentele cu reale proprietăți de stopare a fenomenului de îmbătrânire, pe care este bine sa le consumați cat mai des. Sa începem cu legumele din categoria  cruciferelor: varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles si ridichii. Acestea, sunt bogate in antioxidanți si au proprietăți bune de detoxifiere, însă este totuși o categorie de alimente mai puțin tolerata de unele persoane, tocmai de aceea este recomandata o evaluare a tabloului enzimatic digestiv. Toate fructele și legumele viu colorate conțin antioxidanți iar cele de culoare mov conțin un anumit antioxidant numit  antocianină. Cercetările anterioare au legat antocianii cu efect anti agging de o gamă largă de beneficii pentru sănătate cum ar fi prevenirea cancerului  și demența. Antocianii  se găsesc în concentrații mari în coacăze negre, mure și afine, precum și în vinete, varză roșie, afine și cireșe. Mai este recomandat consumul de spanac pentru conținutul crescut in luteina si acid folic, substanța care ajuta mult la regenerarea celulelor. Un alt aliat important împotriva îmbătrânirii este  pepenele verde consumat in sezon precum si sâmburii acestora care au efect puternic antioxidant. O descoperire recenta arata ca si turmericul si resveratrolul sunt fruntași pe lista nutriției anti îmbătrânire.

Daca grăsimile saturate favorizează procesele de îmbătrânire, acizii grași nesaturați reprezintă un antidot real. De asemenea, kefirul, nucile, avocado, fructele de pădure si ceaiul verde ne ajuta mult la prevenirea fenomenelor de îmbătrânire a organismului. Si nu in ultimul rând banalul usturoi, consumat in forma cruda. Un cățel de usturoi pe zi este un „medicament” veritabil pentru o tinerețe mai lunga.

Mai este recomandat si consumul de ghimbir, care poate stimula procesele digestive si sistemul circulator, mai ales pentru cei cu vârsta înaintata. Mare atenție ! Toate aceste recomandări sunt valabile pentru persoane sănătoase  cu un tablou enzimatic digestiv echilibrat. In toate celelalte cazuri, sunt obligatorii investigațiile specifice (tablou enzimatic digestiv) precum si tabloul clinic individual  (afecțiuni, dezechilibre, boli diagnosticate) pentru stabilirea oportunității folosirii alimentelor mai sus menționate.

Marilena Oprișanu

Chef dietetician și nutritionist holistic